Scroll Top

U bekijkt de website momenteel in taal NL. Voor aanvullende factchecks en inhoud met betrekking tot andere community's kunt u de vlagpictogrammen gebruiken om van taal te wisselen.

Deze video toont een hond die over de weg rent, geen wolf

Deze video toont een hond die over de weg rent, geen wolf - Featured image

Author(s): Charlotte STEENACKERS, AFP Nederland

Een video van een hond die in de buurt van kinderen op een fietspad loopt, is tientallen keren gedeeld op Nederlandse sociale media met de valse bewering dat het dier een wolf is. De bewering werd verspreid naar aanleiding van zorgen over een jonge wolf die mensen benaderde in het nationale park De Hoge Veluwe. RTL beweerde ook dat de video een wolf toonde, maar corrigeerde dit na contact met de eigenaar van het dier. De hond is een Tsjechoslowaakse wolfhond die vrij ongevaarlijk is, vertelde de eigenaar aan AFP. 

Op de video is te zien hoe het dier tussen de mensen en op een weg rent; op een gegeven moment zwenkt de persoon die filmt, waardoor het lijkt alsof hij schrikt. De video is meer dan 700 keer gedeeld op sociale media, bijvoorbeeld op de Nederlandse videosite Dumpert en Twitter, met de bewering: “Ook fietsende kinderen en verkeer worden geconfronteerd met de wolf”.

Screenshot van een vals bericht op sociale media, vastgelegd op 16 november 2022

De eigenaresse van de hond merkte dat haar huisdier voor een wolf werd aangezien toen ze op 5 november de video op RTL Nieuws zag en belde hen op om uit te leggen dat haar hond geen wolf was, aldus RTL Nieuws. Het verhaal was ook te lezen op de website van VRT nieuws, een Vlaamse omroep.

De video werd gedeeld te midden van de bezorgdheid over wolven die mensen benaderen nadat wolven een ongewoon gedrag hadden vertoond in het Nationaal Park De Hoge Veluwe.

Mediaverslagen over de video vermeldden de eigenares van het dier alleen bij haar voornaam, en zeiden dat ze uit het dorp Donkerbroek kwam. We konden haar vinden via Google. Ook aan AFP vroeg ze om alleen met de naam Elise te worden aangeduid, maar bevestigde op 14 november tegenover AFP dat de hond in de video haar huisdier, Pax, was.

Hij is een Tsjechoslowaakse wolfhond, een gemengd ras van een Duitse herder en een grijze Karpatische wolf, zei ze.

Op de dag dat de video werd gefilmd, was hij uit de tuin ontsnapt, zei Elise. “Pax ontsnapte gewoon, hij kwam op het fietspad terecht en hij hoorde kinderen, dus rende hij op hen af,” zei ze. Hij droeg een halsband toen hij werd gefilmd, voegde ze eraan toe.

Haar hond was ongevaarlijk en hij is geweldig met mensen, zei Elise. Ze stuurde AFP een foto van de hond met een schaap om te laten zien dat hij niet agressief was. Elise erkende dat hij op een wolf kan lijken, maar zei dat Pax in de video “zijn staart omhoog had, zoals honden doen als ze erg blij zijn, terwijl wolven dat normaal gesproken niet doen”.

Een ras dat op een wolf doet denken

Ook al lijkt de Tsjechoslowaakse wolfhond misschien op een wolf, toch zijn er verschillen, zegt Natuur en Bos, het agentschap dat reservaten, bossen en parken in Vlaanderen, België, beschermt.

Zo staan de oren van wolven verder uit elkaar dan die van een hond en hangt hun staart meer naar beneden dan die van de hond. Wolven lopen ook in een rechte lijn terwijl honden de neiging hebben te zigzaggen, volgens de organisatie op haar website.

Zorgen over wolven

De video werd gedeeld naar aanleiding van de bezorgdheid over een wolf die mensen benadert in het Park De Hoge Veluwe in de provincie Gelderland.

De autoriteiten stelden op 3 november voor om paintballs naar de jonge wolf te schieten om het te leren minstens 30 meter van mensen vandaan te blijven. Een rechtbank heeft dit plan echter op 16 november opgeschort, omdat er bezorgdheid was over de schade die het dier zou kunnen oplopen.

Wolven hebben alleen al in de noordelijke provincie Drenthe in september 2022 bijna 30 schapen gedood, volgens het agentschap BIJ12 dat de schade door wolven in het land bijhoudt.

Er zijn ongeveer 35 wolven in Nederland, vertelde natuurministeriewoordvoerster Cindy Heijdra op 16 november in een e-mail aan AFP.  Sinds 2019 zijn voor het eerst in ongeveer 150 jaar roedels met jongen waargenomen, zei ze.

Wolven zijn een beschermde diersoort in de EU.

Fact Checker Logo
Oorspronkelijk hier gepubliceerd.